неділю, 10 січня 2016 р.

Чи можна вважати математичні формули красивими?

Краса – поняття суто індивідуальне та особливе. Одні люди в захватів від краси природи, іншим подобається живопис, а хтось у захваті від музичної гармонії. Та є, на перший погляд, дивні речі, красу та естетичний вигляд яких, як виявилося, також можна оцінити. Це вже завдання для математичних «гурманів» - оцінювання привабливого вигляду … математичних формул!
Незвичайні англійські нейробіологи настільки захопилися вивченням сутності людей різних професій, що вирішили навіть зробити своєрідний експеримент. Він торкнувся людей інтелігентних професій - математиків. Завдання виявилося дуже простим – їм треба було оцінити красу того, з чим вони стикаються щоденно. Так 15 людей, які присвятили своє життя вивченню математики, оцінювали естетичний вигляд 60 математичних формул. 
Для оцінювання результатів своєрідного експерименту нейробіологи з Великобританії використовували магнітно-резонансний томограф або МРТ, як його часто називають. Цей прилад відстежував відгуки мозку математиків, коли людям показували різні формули – гарні та не дуже за сприйняттям їхньої підсвідомості. Отже, самі математики могли свідомо не знати та не здогадуватися, що їхньому мозку одна формула подобається набагато більше за іншу.
Таким чином, перегляд найкрасивіших, за неусвідомленою думкою математиків, формул викликає своєрідні відчуття та відгук префронтальної кори головного мозку людей. Відгук у цій частині мозку відповідає за найскладніші когнітивні функції та відтворювання емоцій. Тому можна стверджувати, що перегляд красивих математичних формул у людей з математичним складом розуму викликає відчуття, які схожі з тими, що виникають у момент перегляду живописних творів або прослуховування класичної музики.
А чи подобаються вам на вигляд деякі математичні формули? 
Якщо так, то задумайтеся, можливо, ваше майбутнє – це математика?!

Немає коментарів:

Дописати коментар